U bent hier

Rechtstreeks Toegankelijke hulp

Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning in de vorm van begeleiding, dagopvang of verblijf voor wie af en toe hulp nodig heeft. Voor rechtstreeks toegankelijke hulp moet je geen aanvraag indienen bij het VAPH. Je kan rechtstreeks naar de door het VAPH erkende en gesubsidieerde zorgaanbieder stappen.

Rechtstreeks toegankelijke hulp bestaat in drie vormen: begeleiding (individueel of in groep), dagopvang en overnachting. Je krijgt per kalenderjaar maximaal 8 punten. Je kiest zelf voor welke vormen van ondersteuning je deze punten inzet. Per gebruikte RTH-ondersteuning
betaal je met een deel van je punten en een bijdrage. Je punten worden bijgehouden en berekend in je persoonlijk dossier op de website van het VAPH.


De meeste studenten zetten RTH in voor begeleiding. De prijs bedraagt max. 5.34 Euro per sessie, in te zetten puntenwaarde is voor een ambulante sessie: 0.155 per sessie; voor een sessie waarbij de hulpverlener naar je komt: 0.220 per sessie

Op de website van VAPH vind je alle adressen van diensten die rechtstreeks toegankelijke hulp aanbieden.

Meer informatie over RTH vind je op website van het VAPH.  Contacteer ook gerust het aanspreekpunt van je onderwijsinstelling voor meer informatie.