U bent hier

Studeren met een sensoriële beperking

Op maandag 18 december 2017 organiseerde het SIHO in Brussel een studiedag voor studentenbegeleiders over studeren met een sensoriële beperking in het hoger onderwijs. Om de praktijk zo concreet mogelijk te maken voor de begeleiders, ontwikkelde het SIHO diverse filmpjes waar studenten en experten ervaringen delen en advies formuleren. 

Studenten

Studenten

Studenten Bjorn, Jef en Julie (KU Leuven) en Jessica (Arteveldehogeschool) getuigen over de uitdagingen waar ze komen voor te staan, en de ondersteuning die voor hen belangrijk is.

Getuigenis Bjorn

Getuigenis Jef

Getuigenis Jessica

Getuigenis Jessica: hulpmiddelen

Getuigenis Julie

Experten

Experten

Emma Vandamme, thuisbegeleider Accent, bespreekt het sociaal emotioneel welbevinden van jongeren met een visuele beperking en de mogelijke struikelblokken in het hoger onderwijs. Hella Debelder, adviseur omkaderd wonen studentenvoorzieningen KU Leuven, deelt haar ervaringen rond het uitbouwen van omkaderingsgroepen, en focust op aanbevelingen inzake de omkadering van studenten met een sensoriële beperking. Martine de Smit, docent Arteveldehogeschool, focust op de uitdagingen die studenten met een auditieve beperking ervaren en formuleert enkele aanbevelingen voor docenten en studentenbegeleiders.

Emma Vandamme (thuisbegeleider Accent): sociaal emotioneel welbevinden bij visuele beperking

Emma Vandamme (thuisbegeleider Accent): struikelblokken voor jongeren met visuele beperking

hella default

Martine de Smit (docent AHS): studenten met auditieve beperking