Onderwijs-en examenmaatregelen hebben tot doel de knelpunten die je in onderwijs- als examenactiviteiten ervaart, te neutraliseren. Het gebruik van compenserende software, de mogelijkheid om de les vroeger te verlaten en extra tijd voor het afleggen van een schriftelijk examen zijn enkele voorbeelden van maatregelen die worden toegekend in het hoger onderwijs.
Elke situatie is uniek en kan om andere oplossingen vragen. Het verkrijgen van de individuele maatregelen gebeurt daarom steeds op maat en in dialoog met de hogeronderwijsinstelling.
Tijdens een adviesgesprek bespreekt men welke knelpunten je ondervindt als gevolg van je functiebeperking. Daarbij worden ook de opleidingsvereisten besproken (wat je moet kennen en kunnen na je opleiding). De faciliteiten mogen geen impact hebben op de opleidingsvereisten.
Om in aanmerking te komen voor onderwijs- en examenmaatregelen, moet je je functiebeperking laten erkennen en een statuut aanvragen. Dit statuut wordt toegekend op basis van aangeleverde documentatie.
Meer informatie over attesten en procedures vind je terug op website van de hogeschool of universiteit. Je neemt best voor de start van het academiejaar contact op met het aanspreekpunt van je onderwijsinstelling om de aanvraag op te starten.
Indien je een interuniversitaire opleiding volgt, verloopt de erkenning en/of het verkrijgen van faciliteiten in het kader van functiebeperking als volgt:
Contactgegevens per onderwijsinstelling: