Assistive Touch

Wat

AssistiveTouch is een functie op iOS-apparaten waarmee de gebruiker een iPhone of iPad kan bedienen via het scherm, zonder dat hij hiervoor knoppen nodig heeft.

AssistiveTouch past de schermbediening aan je fysieke mogelijkheden aan. Indien de gebruiker bijvoorbeeld moeite heeft met het maken van een knijpbeweging, dan kan hij deze beweging omzetten naar een tikbeweging. Ook kan hij zelf bewegingen aanmaken. Bewegingen als draaien en schudden zijn ook beschikbaar als de iPhone in een houder op een rolstoel zit.

Voor wie en waarom

Deze functie is voornamelijk interessant voor studenten voor wie bepaalde motorische handelingen moeilijker zijn. Het bedienen van het kleine en gladde scherm van een iPhone of de vorm van de iPad kan lastig zijn voor personen met beperkte motoriek. Dit kan het gebruik van deze toestellen verhinderen of bemoeilijken.

AssistiveTouch kan ook gebruikt worden op toestellen waarvan de functionaliteit wel werkt, maar de bedieningsknoppen niet meer werken en is op deze manier ook voor andere studenten interessant.

Hoe werkt het

  • Vervanging van knoppen | De functie vervangt de home-, lock- en volumeknoppen aan de buitenkant van de iPhone/iPad door een button op het scherm zelf. Zo kan je de functionaliteiten van je smartphone behouden zonder knoppen te bedienen.
  • Menu | Via de button verschijnt een menu met diverse zelf in te stellen functies, zoals bv. het scherm vergrendelen, volume aanpassen, printscreens maken, etc.

De gebruiker kan AssistiveTouch op verschillende manieren inschakelen:

  • 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Aanraken' > 'AssistiveTouch' inschakelen.
  • Gebruik 'Hé, Siri' om "Schakel AssistiveTouch in" te zeggen. 
  • 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Activeringsknop' > Schakel 'AssistiveTouch in'.

Prijs

AssistiveTouch is een gratis ingebouwde functie van Apple.

Taal

AssistiveTouch is beschikbaar in verschillende talen waaronder het Nederlands. De taal van AssistiveTouch is aangepast aan de taalinstellingen van je iPhone of iPad.

Type en platform

AssistiveTouch is een functie, beschikbaar voor smartphones en tablets die draaien op iOS.