Studenten krijgen vanaf vandaag via het gloednieuwe online platform MoodSpace toegang tot een breed aanbod aan hulpverlening. Elke student krijgt via MoodSpace op een laagdrempelige manier betrouwbare info over mentale gezondheid. Er is onder meer ruimte voor de verhalen van studenten, concrete tips, online zelfhulpmodules en wegwijzers naar andere begeleiding. De kennis van verschillende academische disciplines en de verschillende initiatieven voor en door studenten worden zo voor de eerste keer samengebracht op één punt.
De studententijd is een sleutelperiode in het leven van veel jongeren. Als student krijg je vrijheid en kansen, maar er zijn ook grote verwachtingen en uitdagingen en je moet belangrijke levenskeuzes maken. Het kan – zelfs zonder pandemie – een turbulente periode zijn, waarbij het mentaal welzijn onder druk komt te staan. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van alle mentale problemen ontstaat vóór de leeftijd van 25 jaar. “Het studentenleven wordt vaak geromantiseerd. Studenten hebben zogezegd allemaal ‘de beste tijd van hun leven’. Daardoor was er in het verleden weinig aandacht voor het mentaal welzijn van studenten”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “De coronacrisis heeft veel mensen wakker geschud. We grijpen het momentum nu aan om werk te maken van een beleid rond het mentaal welzijn van studenten”.
In opdracht van Vice-prime minister Ben Weyts, en in nauwe samenwerking met studenten, experten en hogeronderwijsinstellingen, ontwikkelde het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) het gloednieuwe platform MoodSpace.
MoodSpace is een plek voor studenten. Vol betrouwbare info, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en (veer)krachtig te studeren. Met ruimte voor verhalen van studenten, peptalk en wegwijzers naar een luisterend oor. Dé check en het duwtje in de rug voor je mentale gezondheid dus.
Maar MoodSpace is ook een plek waar je als vriend(in), ouder of personeelslid van hogeschool of universiteit ontdekt wat jij zoal kan betekenen. Want met een duwtje in de rug wordt wat zwaar is lichter en voel je: ik ben niet alleen.
Studenten krijgen vanaf vandaag via het gloednieuwe online platform MoodSpace toegang tot een breed en gratis aanbod aan hulpverlening. De lancering vindt niet toevallig plaats vlak voor de start van de blokperiode, die zenuwslopend kan zijn. Elke student krijgt via het interactieve platform MoodSpace op een laagdrempelige manier betrouwbare info over mentale gezondheid. Er is onder meer ruimte voor de verhalen van studenten, concrete tips, relevante podcasts, zelfhulpmodules en wegwijzers naar andere begeleiding. De kennis van verschillende academische disciplines, de verschillende initiatieven voor en door studenten en de mogelijkheden die aangeboden worden door de instellingen worden zo voor de eerste keer samengebracht op één punt.
Maar MoodSpace wil ook een katalysator worden om mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken en om ervaringen uit te wisselen. Studenten kunnen als ze dat willen volledig anoniem terecht op het platform. Naast studenten zijn ook docenten, studentenbegeleiders, studentenpsychologen, ouders en alle andere geïnteresseerden van harte welkom.
MoodSpace is er in het Nederlands en in het Engels. Onderstaande instructievideo toont je de weg dwars door MoodSpace. Verken je de website liever zelf? Wees altijd welkom.