Internationale mobiliteit

Een internationale ervaring binnen je studie is zeker ook mogelijk wanneer je een functiebeperking hebt.

Het Vlaams Agentschap EPOS voorziet binnen het kader van Erasmus+ in een aanvullende subsidie voor studenten met een beperking (naast de reguliere beurs). De aanvullende subsidie is zowel mogelijk voor studenten met een beperking die via het Erasmusprogramma studeren in een gastinstelling als voor studenten die via het programma stage lopen in een gastorganisatie of –bedrijf. Ook de Vlaamse Overheid voorziet subsidies voor diverse beurzenprogramma's.

De onderwijsinstelling volgt de aanvraag voor subsidies op met de student. Neem gerust contact op met het aanspreekpunt van je onderwijsinstelling.

Op de website www.inclusivemobility.eu vind je heel wat nuttige informatie over internationale mobiliteit voor studenten met een beperking. Naast getuigenissen van studenten, vind je er ook informatie over de toegankelijkheid van de verschillende onderwijsinstellingen.

Op onze website kan je ook een aantal getuigenissen van studenten lezen.

In opdracht van De Vlaamse Overheid ontwikkelde Bill een interessante gids over studeren in het buitenland.

In de ABC guide vind je tips over internationale mobiliteit voor studenten met een beperking.

Voor studenten met een visuele beperking is er het Internationale kamp rond Communicatie en Computers (ICC). Naast workshops over communicatie, computertechnieken en hulpmiddelen, staan ook tal van culturele en vrijetijdsactiviteiten op het programma. Deze uitwisseling is niet alleen zinvol voor het aanscherpen van vaardigheden die cruciaal zijn in het hoger onderwijs en op de arbeidsmarkt, het zomerkamp geeft ook een boost voor het zelfvertrouwen van de jongeren en prikkelt hen om tijdens hun studies op internationale uitwisseling te gaan.

Lees hier meer informatie en de folder over ICC.
Bekijk hier getuigenissen van studenten die reeds deelnamen.